Yarn-Spirit

Tonttu Taneli

OLE HYVÄ, ÄLÄKÄ KÄYTÄ TÄTÄ OHJETTANI tai KUVIANI KAUPALLISIIN TARKOITUKSIIN.

Kuvat täällä

Novitan Nalle-lankaa: punaista, harmaata, mustaa, -beesiä, ruskeaa tai harmaata säkkiä varten- ja pieni pätkä vyön solkea varten jotakin sopivaa väriä.

Novitan 7 veljestä lankaa mustana töppösiin. Kontin väristä lankaa kontin tekoon + pieni nappi.

Parta: Itselläni oli mustavalkoista Moda Veran Jazz -lankaa ja rinnalla valkoista Feelings -lankaa. Saattaa olla, että et löydä näitä lankoja, mutta muita efektilankoja kyllä varmasti löytyy. Olen myös aikaisemmin tehnyt sivuiltani löytyvälle tontulle parran solmimalla varovasti harmaita langanpätkiä tontun kasvoihin ja sitten purkamalla langan kierteet auki.

Turkikset: Lincraft Fun. Tällekin löytyy korvikkeita efektilangoissa.

Tukevaa pahvia tossun pohjaan sisäpuolelle. Täytettä. Ohut yhdenkoon nilkkasukka pään tekoon.

Puikot nro 3 pääasialliseen työskentelyyn. Puikot nro 3½ säkkiin. Puikot nro 6 partaan.

Virkkuukoukku AERO 2.50 töppösten virkkaamiseen.

Pääasiassa nurjalla olevia langanpäitä ei tarvitse päätellä – kunnon solmut ja parin sentin langanpäät riittävät.

TÖPPÖSET

Virkkaa 13 kjs ja sitten kiinteitä silmukoita ketjusilmukkajonon ympäri. Tee 1.:llä krs:lla päätysilmukoihin 3 ks samaan silmukkaan. Seuraavilla kierroksilla tee päätyihin kolme lisäystä (= 3 x 2 ks samaan s:aan).

Kun olet virkannut ketjusilmukkajonon molemmin puolin 4 krs:ta, piirrä tekemäsi pohja pahville ja leikkaa 2 kpl piirrosta hieman pienempiä pohjia. Voit hieman muotoilla kantaa kapeammaksi kuin päkiä on. Pahvit tulevat tossun sisään työn edetessä.

Jatka virkkaamista ilman lisäyksiä. Kun ketjusilmukkarivin molemmin puolin on 8 krs:ta, laita pahvipohja tossun sisään. Merkkaa kärjen ketjusilmukka. Laita merkki myös siitä laskien kahdeksanteen silmukkaan molemmille sivuille.

Olet nyt kärkimerkin kohdalla. Hyppää 1s yli, 1ks, hyppää 1s yli, 2ks, hyppää 1s yli, 1ks.

Jatka kiinteitä silmukoita toisen sivun merkkilankaan asti ja virkkaa sitten äskeiset kavennukset käänteisessä järjestyksessä ja lopuksi keskisilmukka.

Hyppää 1s yli, 1ks, hyppää 1s yli, 1ks, hyppää 1s yli 1ks. Jatka ks:ta toiseen reunaan ja tee siellä samat kavennukset ja lopuksi keskisilmukka.

Seuraavalla kierroksella tee keskilangan molemmin puolin 2 kavennusta ja jatka sitten lopuilla 26 s:lla varren virkkaamista 7 krs:ta ilman kavennuksia. Lopeta ja jätä reilu lanka ompelua varten.

Tee toinen tossu samoin.

HOUSUT

Aloita lahkeen suusta. Luo 24s ja jaa ne neljälle puikolle. Neulo oikeaa suljettuna neuleena 5 cm. Tee seuraavalla kerroksella langankierto 1 s:n jälkeen ensimmäisen puikon alussa ja ennen viimeistä silmukkaa neljännen puikon lopussa. Neulo seuraavalla kerroksella langankierrot kiertäen oikein. Toista lisäykset vielä 2 kertaa. (1. ja 4. puikolla on nyt 9 s). Jätä työ odottamaan ja neulo toinen lahje samoin.

Yhdistä sitten neuleet niin, että ne puikot joilla levennykset on tehty (=haarat), tulevat vierekkäin ja jatka suljettuna neuleena kaikilla silmukoilla. Neulo näillä 60 s:lla pari senttiä ja ompele haarasauma sisäpuolelta. Jatka suljettua neuletta.
Kun haaroista lähtien olet neulonut n. 4 cm, neulo pörrölangalla 3 krs:ta takin helmaksi.

Tarkista että silmukoita on puikoilla 15/p ja ne on jaettu eri puikoille siten, että jakautumiskohdat ovat sivuissa ja etu- ja taka-keskellä.

Tässä vaiheessa olen täyttänyt housut ja kiinnittänyt sääret täytettyjen tossujen sisälle.

Kun olet neulonut ”turkisreunuksen” jälkeen punaisella langalla 4 krs:ta, kavenna seuraavasti:

Aloita tontun oikean kyljen puolelta. Neulo puikon alusta 5. ja 6. silmukat 2o yht.

Seuraavan puikon lopulla neulo viidenneksi ja kuudenneksi viimeiset silmukat oikein yhteen.

Seuraavan puikon alussa 5. ja 6. s oikein yhteen ja sitä seuraavan puikon lopussa viidenneksi ja kuudenneksi viimeiset silmukat o yht. Kierroksella poistui siis yht. 4 s.

Neulo 1 kierros ja aloita sitten vyön neulominen mustalla langalla. Neulo 5 kerrosta ja vaihda taas punainen lanka.

Jatka täyttämistä työn edetessä.

(Huom, kavennusohje jatkossa: kerroksen vaihtumiskohta on pukin oikealla kupeella, josta neulomissuunnassa merkitty puikot 1, 2, 3 ja 4. Tee kavennukset siten, että 1.puikolla ylivetokavennus, 2. puikolla 2 o yht., 3. puikolla ylivetokavennus ja 4. puikolla 2 o yht.)

Neulo 10 kerrosta ja kavenna sitten jokaisella puikolla ohjeen mukaan (jää 52 s).

Neulo 2 kerrosta ja toista kavennukset. Jatka näin kunnes työssä on 32s ja viimeksi olet neulonut 2 välikerrosta. Päättele silmukat. Jätä pitkä lopetuslanka pään kiinnitystä varten.

PÄÄ

Harsi sukkaan kiristysommel noin 1 cm kärkivahvikkeen alapuolelle ja kiristä päälaki suppuun. Solmi lanka kireästi. Leikkaa kärkivahvike pois. Jäljelle jäävä ”patti” piiloutuu lakin sisään.
Täytä pää. Muotoile nenä ja kiristä se ohuella langalla. Pujota langanpäät pään sisälle täytteeseen.

Kun pää on muotoiltu passeliksi, tunge ylijäävä sukan osa vartalon sisään täytteiden sekaan ja ompele pää kiinni vartaloon.

Ompele halutessasi vyöhön solki silmukoita jäljentämällä (itse en ole tässä kovin hyvä, kuten kuvassa näkyy). Silmukan jäljentämisohje löytyy googlettamalla. Jätä työ odottamaan ja aloita käsi.

DSC_0005mm

KÄSI

Luo 6 s (jätä pitkä aloituslanka käden kiinni ompelua varten). Aloita työ edestakaisneuleena kahdella puikolla.

1. krs: Neulo oikein

2. krs: Neulo nurin – tee langankierto molempiin reunoihin 1 s:n päähän reunoista

3. krs: Neulo oikein – neulo langankierrot kiertäen oikein

4. krs: Neulo nurin ja tee lisäykset reunoihin

Jatka samaan malliin välikerroksia ja lisäyksiä kunnes puikolla on 14 s.

Luo seuraavalla nurjan puolen kerroksella sen alkuun ja loppuun 3 uutta silmukkaa (yht. nyt 20 s).

Jaa silmukat nyt neljälle puikolle ja jatka suljettuna neuleena.

Kun alusta lähtien olet neulonut 8,5 cm, neulo 3 krs:ta valkoisella pörrölangalla. Vaihda sitten musta lanka lapasta varten. Neulo 5. krs:ta ja kavenna sen jälkeen 1 silmukka 1. puikon lopussa ja 2. puikon alussa, samoin 3. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Neulo välikerros aina kavennuskerrosten väliin. Kun jäljellä on 2 s/p, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele nurjalle.

Tee toinen käsi samoin.

Täytä kädet ja ompele vartalon sivuille.

PARTA

Luo kaksinkertaisella langalla 3 s. Neulo 3 krs:ta suoraa neuletta. Lisää sitten jokaisen nurjan puolen krs:lla reunasilmukoiden sisäpuolella 1 s kumpaankin reunaan. Neulo lisätyt silmukat oikealla kiertäen oikein. Kun silmukoita on 15, luo molempiin reunoihin 5 s (yht. nyt on 25 s). Neulo sileää 6 kerrosta ja päättele. Jätä tarpeeksi lankaa päiden yhteen ompelua varten.

HUOM! Mallaa partaa neuleen edetessä oman tonttusi päähän ja muuta tarpeen mukaan.

LAKKI

Luo 56 s puikoille 3 punaisella langalla. Jätä aloituslankaa ompelulangaksi. Neulo suljettuna neuleena 1 krs n, 1 krs o, 1 krs n ja mallaa sitten alkua tontun päähän.

Neulo nyt kolme kerrosta valkoisella pörrölangalla ja vaihda taas punaiseen lankaan.

Jatka oikeaa neuletta. Neulo 10 krs:ta ja kavenna sitten 1 s/p (puikon keskellä). Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennuskerros. Jatka näin kunnes on 8 s/p. Neulo nyt 5 välikerrosta loppuun asti. Kun on 3s/p, päättele. Tee hapsutupsu ja kiinnitä. Voit laittaa tupsun sijaan myös kulkusen. Päättele nurjalle.

Kiinnitä silmät – joko askarteluliikkeestä ostetut – tai napit, kuten itse laitoin. Ompele suu. Tosin parta tahtoo peittää sen. Kiinnitä parta. Laita lakkiin sopivasti täytettä ja ompele kiinni päähän.

SÄKKI

Luo 48 s puikolle 3½. Neulo suljettua neuletta n. 4-5 cm ja tee sitten sydänraita. Jatka neulomista säkkilangalla niin kauan, että se ylettyy maasta käteen. Kavenna sitten tasavälein 2s /p (tältä kohdalta säkin suu kurotaan umpeen). Jatka vielä suoraa neuletta sen verran kuin sitomiskohdan yläpuolelle pussin suu tarvitsee. Päättele.
Ompele säkin pohja. Virkkaa naruksi ketjusilmukkarivi tai tee ”köysi” langasta kiertämällä. Täytä säkki esim. rutistetuilla lehtipaperimytyillä tai muulla sopivalla. Laita suu suppuun ja kiinnitä käteen.

KONTTI

Sisuksena minulla on lahjapaperiin kääritty SAMPO-tikkulaatikko pitkille tikuille – tietysti tyhjänä.

Tarkoitus neuloa kontti jonka sisään laatikko mahtuu, joten mittaa neulettasi. Jos neulot löysempää kuin minä, vähennä silmukoita, jos neulot tiukempaa, niin lisää niitä (mallineule on jaollinen kuudella).

Luo 7-veljestä langalla 30s puikolle 3½. Jaa neljälle puikolle ja neulo suljettua neuletta. Neulo 3o, 3n -neuletta 4 krs:ta. Neulo sitten 3n, 3o -neuletta 4 krs:ta ja vaihda taas oikeiden ja nurjien paikkaa. Sovita välillä laatikkoa sisään.

Kun olet neulonut melkein tikkuaskin korkeuden, käännä työ nurin ja ompele pohja. Ompele myös pohjan reunoihin kolmiot, että saat pohjaan laatikon muodon.

Käännä työ taas oikeinpäin ja jatka neulomista sisään laitetun tikkuaskin reunaan asti. Päätä sitten silmukat muuten, mutta jätä toisella sivulla olevat 13 s ja jatka niillä läpän neulomista tasoneuleena.

Jatka ensin korinpohja -neuletta tikkuaskin paksuuden verran ja aloita sitten kavennukset molemmissa reunoissa.

Kavenna op:n kerroksella molemmissa reunoissa 1 s:n päässä reunasta neulomalla 2s o yht. joko oikein tai nurin kuvion mukaan. Kahdella viimeisellä krs:lla tulee kolmen silmukan yhteen neulominen ( eli nosta 1s neulomatta, neulo 2s yht. ja nosta neulomaton s. ylitse).

Vedä lanka viimeisen silmukan läpi ja virkkaa 5 kjs. Katkaise lanka ja yhdistä lenkiksi läpän kulmaan.

Kantohihnat: Virkkaa konttilangalla, 3:lla silmukalla edestakaisin 2 kpl n. 17,5 cm pitkää pötköä. Mittaa että sopivat omalle tontullesi. Kiinnitä kontin selkämykseen. Ompele vielä konttiin pieni nappi.

Laita kontti tontun selkään ja laita tontun kasvoihin vähän poskipunaa sekä poskipäihin, että nenään.
……………………………………………

Oli iso työ kirjoittaa tämä ohje työtä suunnitellessa ja sen edistyessä vaihe vaiheelta, joten siinä saattaa olla virheitä. Jos jokin asia kummastuttaa tai sinulla on kysymistä, ole hyvä ja ota yhteyttä Comment -linkin kautta.

Arkistot-FilesOli kesä, kesä, kesä …

Proudly powered by WordPress. Copyright © Yarn-Spirit. Kaikki oikeudet pidätetään.