Yarn-Spirit

Joulupallot – Christmas balls

marraskuu 5th, 2011

Satuin näkemään aamu-TV:stä pienen pätkän juttua neulojamiehistä Arne ja Carlos. Käsittääkseni he ovat julkaisemassa, tai jo julkaisseet  ”Joulupallot” -nimisen kirjan.
Näin TV-studion pöydällä heidän tekemiään palloja ja päätin kokeilla, syntyisikö sellainen myös minulta. Eipä tämä oma palloni saata olla yhtä upea, mutta minulle se kyllä kelpaa.
Jos joku on innostunut kokeilemaan kuvassa olevan pallon tekoa, ohje löytyy täältä.

Lisäsin tähän pari uutta palloa, jotka neuloin beesistä ja syvän punaisesta Nalle-langasta. Omasta mielestäni nuo ovat oikeat joulun värit. Kuviomallit sovelsin kahdesta kirjaston opuksesta löytämistäni kirjoneuleista; sydänpalloihin Mary Oljen kirjasta ”Kirjokintaista kauneimmat” ja lintupalloihin kirjasta Vibeke Lind: ”Perinneneuleita”.
Aloitin neuleen 8:lla silmukalla ja lisäsin joka puikolla 2 s kunnes oli 16s/puikko. Sitten neuloin pari kerrosta suoraa ja aloitin koristeneuleen (toisessa 14 kerrosta ja toisessa 15 kerrosta). Kun kuvio oli valmis, neuloin taas pari kerrosta suoraa ja aloitin sitten kavennukset, kaventaen vastaavasti 2s joka puikolla. Kannattaa jakaa sekä lisäykset, että kavennukset tasavälein, niin lopputulos on parempi. Ja eikun kokeilemaan!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

I happened to see a piece of the program that told about two men Arne and Carlos who make all kind of handwork. They have written a book “Joulupallot” which eather is published or will be soon.
I saw some Christmas balls on the TV-studio table that they had knitted and I decided to try if I could knit something like that too.
You can see my first ball in the photo.
You can find the pattern here but only in Finnish – I’m sorry.

17 Responses to “Joulupallot – Christmas balls”

 1. pirle

  Hei, katsoin saman aamuohjelman ja innostuin myös. Kokeilin eri versioita palloista ja löysin sitten sinun sivusi. Kysyn, voinko viedä oivan ohjeen käsityökahvilamme porukalle? Lieksan Tukipisteen sivuilta voit tutustua ajankohtaista -osiossa ohjelmaamme.

  Pallosi on todella sievä 🙂


 2. Hei Pirle! Kiitos positiivisesta palautteesta 🙂
  Voit viedä ohjeen porukallesi.
  Olen juuri kokeilemassa pallon tekoa Nalle-langasta ja kuvioksi yritän laittaa Mary Oljen kirjasta löytynyttä sydän-aihetta. Toivottavasti pelittää. Saatan lisätä kuvan jossain vaiheessa tuon eka pallon esittelyyn.

 3. Pärre

  Heippa,

  Innostuin itsekin näistä joulupalloista vaikken ohjelmaa nähnytkään.
  Löysin sattumalta tämän ohjeesi netistä. Se on helppo ja selkeä,
  KIITOS siitä 🙂

  Laitoin omaan blogiini linkin sivustollesi jotta sitä lukevat tietävät mistä ohje on saatu. Sopiiko tämä sinulle?

  Täytyy löytää erilaisia kuvioita ja tehdä lisää palloja, näihin jää koukkuun 🙂


 4. Kiitos kiittämästä Pärre. Linkki on OK 🙂

 5. anja

  siis alussa on joka puikolla 8 silmukkaa, eli yht. 32, vai 2 per puikko, kyselee tumpula…


 6. Aloituksessa on 2 silmukkaa per puikko, eli yht. 8 s, sekä siinä 7-veljestä ohjeessa, että Nalle -ohjeessa.

 7. Oo

  Heippa! Kiitokset joulupallo-ohjeesta, laitoin juuri blogiini yhden version tuosta sinun joulupallosta (linkitin ohjeen sinun sivuillesi, etten omi pallon kaavaa). Pallosta tuli melko iso, mutta kun tietää miten homma tehdään, niin pystyy tulevaisuudessa helposti muokkaamaan ohjetta.


 8. Kiva kun kelpaa. Pallon koko lopputuloksessa todella riippuu siitä miten tiukka tai löysä käsiala neulojalla on. Huomasithan myös sen alemman kuvan alla olevan ohjeentapaisen Nalle-langalle, joka on ohuempaa. Siitä saa helpommin viriteltyä eri kuvioille sopivan alustan.

 9. Oo

  Huomasin kyllä, mutta halusin kokeilla ensimmäisen version alkuperäisellä ohjeella. Nyt on jo toinen tuloillaan, nallesta, pienemmällä silmukkamäärällä ja pienemmillä puikoilla. Koko alkaa olla sopiva.. =) Mutta tarvitaanhan kyllä niitä isojakin palloja!

 10. pirle

  Kauniita! Mietin minäkin noita rakastamiani kukkilintuja, mutta päädyin kokeilemaan nopeampia juttuja. Kiitos vielä ohjeesta, se toimii hyvin.


 11. Kiitos Pirle palautteestasi. Tuo löytämäni linnun malli ei tietääkseni ole varsinaisesti karjalan kukkilintu, sitä nimittäin itsekin kovasti etsin. Kaikki mallit jotka kukkilinnusta löysin, olivat ompelutöitä ja vaikeita suoraan neuleeseen sovellettaviksi. Toivottavasti vielä löydän aidon jostakin. Vihjeitä otetaan kiitollisena vastaan.

 12. NooraV

  Kauniita!

  Minunkin tekisi mieleni kokeilla, mutta vielä en ole ennättänyt, ja mikäs kiire tässä, onhan tuo joulu ensi vuonnakin 🙂 Sitä ennen on mukava katsella teidän muiden kauniita palloja!


 13. Kiitos Noora. kommentistasi. Ota vain puikot esiin. Pallo on tosi helppo ja nopea tehdä. Yksi pallo valmistuu helposti TV:n iltaohjelmia katsellessa 🙂

 14. Katariina

  Hei! Eksyin tänne toisen blogin kautta ihmettelmään joulupalloja. Pallosi ovat tosi kauniita, ehkä saan ensi jouluksi muutaman itsekin tehtyä. Itseltä löytyy jokin ”perinneneuleita” -kirjanen, pitääpä itsekkin etsiä inspiraatiota siitä! Kiitos ohjeesta!


 15. Kiitos Katariina. Pallot ovat mukavaa stressipuuhaa TV:tä katsellessa, ne kun valmistuvat miltei huomaamatta. Itse en osaa koskaan istua niin, ettei käsissä olisi jokin työ.

 16. Riitta

  Hei! Kiitos selkeästä ohjeesta. Pitkään etsin ohjetta, jonka ymmärtäisin ja löysin tämän.


 17. Kiitos kiitoksista Riitta. Mukavaa syksyn jatkoa 🙂

Leave a Reply

Arkistot-FilesOli kesä, kesä, kesä …

Proudly powered by WordPress. Copyright © Yarn-Spirit. Kaikki oikeudet pidätetään.