Yarn-Spirit

Torkkupeitto

helmikuu 12th, 2017

Torkkupeitto Domino

Tammikuussa ”löysin” DOMINOruudun ohjeen ja päätin neuloa torkkupeiton, jota voisi käyttää myös yhden hengen sängyllä päiväpeittona. Se olikin yllättävän joutuisa neuloa, joten nyt minulla on jemmassa peite kun tarvitsen jonkun juhliin lahjan.

Ainakin vielä tätä kirjoittaessani löytyy dominoruudun ohjevideo alla olevasta osoitteesta:
http://www.garnstudio.com/video.php?id=99&lang=fi
(tuo ei ole suora linkki, joten kopioi se ja liitä hakukoneesi osoitekenttään).
Video kannattaa katsoa ainakin siksi, että siinä on näytetty kätevä reunasilmukan teko, jolla saat tilkkuun reunan johon on helppo virkata.

Itse olen tehnyt ruudut erillisiksi ja virkannut niiden ympärille yhden kerroksen harmaalla ja sitten virkannut ne kiinni toisiinsa. Ensin virkkasin vierekkäiset ruudut toisiinsa peiton leveydeltä. Sitten virkkasin rivit kiinni toisiinsa päällekkäin ja viimeiseksi koko kierroksen harmaalla peiton ympäri ja sitten punaisella koristereunuksen.

Virkkasin reunusta tehdessäni jokaisen silmukan, mutta kannattaisi varmaan jättää silloin tällöin yksi silmukka väliin, sillä reunus saa peitonreunan hieman lainehtimaan. Tulen vielä purkamaan reunuksen ja tekemään sen uudelleen koska tuo rassaa mieltäni koko ajan.

Peiton olen neulonut Novitan 7-veljestä langasta puikoilla 5 (vaihda pienemmät puikot jos neulot löyhää) ja reunukseen käytin virkkuukoukkua AERO 3½.
Tässä peitossa on 48 tilkkua (6×8). Tilkun aloitin 81 silmukalla.
Voit tehdä tilkut mihin kokoon haluat, mutta aloitussilmukoita tulee olla pariton lukumäärä.

Jos käytät mallina minun tilkkuani, voit laskea langantarpeen siten, että yksi vaaleanharmaa kerä riittää nippa nappa 7:ään raitaan, keskiharmaita raitoja neulot yhdestä kerästä 12 ja grafiitin harmaa kerä riittää vieläkin useampaan neliöön. Olen pahoillani, että tarkka määrä jäi laittamatta muistiin. Varaa vaalean harmaata myös ympäryksien virkkaamiseen (= joka tilkkuun ja koko peitteen ympäri).

Tilkkua varten siis luodaan 81s. Neulotaan koko ajan aina oikein -neuletta, eli kaikki kerrokset oikein. Neulo jokaisella NURJAN puolen kerroksella keskimmäiset kolme silmukkaa yhteen.
Ensimmäinen raita on neulottu vaalean harmaalla (nro 047), Toinen raita on keskiharmaalla (nro 048) ja viimeinen pikku neliö grafiitilla (nro 044).

En laskenut työtä tehdessäni kerroksia, vaan ”aaltoja”, jotka muodostuvat neuleen myötä. Oikealta puolelta katsottuna on raidoissa 12 ”aaltoa”.
Ensimmäisen värin vaihdon kohdalla on silmukoita jäljellä 57 ja toisen värin vaihdon kohdalla 33s.
Reunuksen virkkasin tumman viininpunaisella langalla (nro 588, yksi kerä).
Ensin virkkasin peiton ympäri kerroksen kiinteitä silmukoita vaalean harmaalla langalla, sitten kerroksen kiinteitä silmukoita viininpunaisella ja viimeiseksi pylväskerroksen seuraavasti:
*ks – ½ p – p – p –  ½ p – ks* – toista *——–*

Dominoruudut voi myös neuloa toisiinsa kiinni peittoa tehdessään. Tuosta ohje alla olevassa osoitteessa:

https://www.novitaknits.com/public/File/domino2.pdf

Domino ruutu

2 Responses to “Torkkupeitto”

  1. Pirjo Tujula

    Hei,
    ihania töitä! Ihastuin vihreään kesäkassiisi,postaus taisi olla jo huhtikuussa 2012. Myytkö tekemisiäsi töitä?
    T. Pirjo


  2. Kiitos palautteesta Pirjo. Valitettavasti täytyy vastata, että en tee käsitöitä myyntiin vaan ainoastaan lahjoiksi sukulaisille ja ystävilleni. Kaunista kevättä sinulle 🙂

Leave a Reply

Arkistot-FilesOli kesä, kesä, kesä …

Proudly powered by WordPress. Copyright © Yarn-Spirit. Kaikki oikeudet pidätetään.